Kök hücrede umut veren gelişme

İngiltere ve Kanada’da bilim adamları, pek çok hastalığın tedavisinde kullanılabilecek kök hücreleri tıpta kullanmanın önündeki engelleri aştıklarını açıkladı.

Şimdiye kadar ya insan embriyolarından ya da kanser riskini göze alarak yetişkinlerin hücrelerinden üretilebilen kök hücreler, artık hastaların kendilerinin hücrelerinden ve onlara zarar vermeden üretilebilecek.

İnsan vücudunda her tür dokuya dönüşme potansiyeli taşıyan bazı hücrelerin bulunduğu, bilim adamlarının yaklaşık yüz yıldır malumu…

Kök hücrelerin, tedavisi zor veya mümkün olmayan bazı hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği de biliniyordu. Ancak, elde edilme biçimleri nedeniyle, bu hücrelerin, tedavi amaçlı kullanılmasının önünde şimdiye kadar önemli engeller vardı.

Kök hücre elde etmenin yollarından biri, bu hücreleri insan embriyolarından almak.

Bunu yaparken de, doktorların insan embriyosuna zarar vermeyi göze almaları gerekiyordu. Bu da tabii, hem tıbbi hem de etik açıdan birçok soruna yol açıyor. Çünkü, hasta bir insanı tedavi etmek için, bir insan embriyosu gibi başka bir canlı organizmaya zarar verilmesi gerekiyor.

Diğer bir yöntem de, kök hücreleri yetişkinlerin deri hücrelerinden elde etmek. Ama bilim adamları şimdiye kadar, bunu insanlara zarar vermeden elde etmenin bir yolunu bulamamışlardı. Çünkü, yetişkinlerden kök hücre elde etmek için vücuda tehlikeli virüsler enjekte elde etmek gerekiyordu.

Şimdi ise İngiltere ve Kanadalı bilim adamları, yetişkinlerin vücudundan, onlara zarar vermeden kök hücre elde etmenin bir yolunu bulduklarını söylüyor.

Bu yeni yöntemde, yetişkinlerin deri hücrelerine bazı genler yerleştiriliyor. Bu genler, hücreler üzerinde bir zaman makinesi etkisi yaratarak, bu hücreleri ilk zamanlarına geri çeviriyor ve kök hücre haline getiriyor.

Yeni yöntemin en kritik yönü ise vücuda yerleştirilen bu genlerin geri çağrılabilmesi. Dolayısıyla, kişi üzerinde herhangi bir olumsuz etki kalmıyor.

Bilim adamları, bu yeni yöntemin geniş çaplı uygulamasının yaklaşık on yıl alabileceğini öngörüyor.

YORUMLAR

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)