Güneş anne karnındaki bebeğe zarar verir mi?

Yaz mevsimiyle birlikte tatil günleri de yaklaştı. Hekimler, yaz tatilinin vazgeçilmez parçası güneş konusunda uyarılarını sürdürüyor. Özellikle de hamilelere…

Zararlı ışınlar hem anneye hem de bebeğe zarar verdiğine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi’nden Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadiye Kuş, gebelik süresince güneşlenmenin bebeğe ve anneye etkileri konusunda sorularımızı yanıtladı.


Güneş ışınlarının gebe bir kişi üzerine olumsuz etkileri nelerdir?

Gebe olsun ya da olmasın güneş ışınlarının kişi üzerinde erken yaşlanma ve deri kanseri gelişmesi gibi olumsuz etkileri vardır. Gebelikte ise hormon düzeylerinde yaşanan değişikliklere bağlı olarak, deri güneş ışınlarına karşı daha duyarlı olduğundan güneş yanığı daha kısa sürede oluşabilir. Ayrıca gebelikte “kloasma”, “gebelik maskesi” olarak da adlandırılan alın burun ve yanaklarda koyu renkli lekeler ortaya çıkabilir. Genellikle doğum sonrası ortadan kaybolan zararsız bir durumdur. Ancak güneşe maruziyet bu durumun daha şiddetli ve uzun süreli olmasına neden olabilir.

Anne karnındaki bebek açısından önemli bir nokta ise güneşin ultraviyole ışınlarının, bebeğin nöral tüp gelişimi için çok önemli olan folik asidi parçalayabileceğini gösteren bazı çalışmaların bulunmasıdır. Folik asidin parçalanması ile annede folik asit eksikliği ortaya çıkabilir. Bilindiği gibi folik asit eksikliği gebeliğin ilk 3 ayında bebekte spina bifida gibi nöral tüp defektlerine yol açmaktadır.

Gebelikte güneşten korunma için neler yapılabilir?

• En az 15 koruma faktörlü ve geniş spektrumlu parfümsüz bir güneş koruyucu kullanılmalı.
• Her 2 saatte bir kullanımı yenilenmeli.
• 11:00-16:00 saatleri arasında direkt güneş ışınları altında bulunmaktan kaçınılmalı.
• Parfüm ve losyonlar güneşle fotosensitivite yaratarak deride reaksiyona yol açabileceği için bu tür ürünlerden kaçınılması.
• Yüz ve boyunu koruyacak geniş kenarlı bir şapka kullanılmalı.

Solaryum ve bronzlaştırıcı kremler tehlikeli!

Gebelikte solaryum kullanılabilir mi?
Gebelik olsun ya da olmasın solaryumun deri kanseri riskini en az doğal güneş ışınları kadar arttırdığı bilinmektedir. Ayrıca solaryum da tıpkı sauna gibi vücut sıcaklığını arttırdığından bebek açısından spinal malformasyon riskini arttırma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle solaryum gebelik süresince güvenli değildir.

Mutlaka bronz bir ten isteniyorsa gebelikte bronzlaştırıcı kremler kullanılabilir mi?

Bu tür ürünlerde bulunan kimyasal maddelerin deriden ne kadarının emildiği ve bebek üzerine ne tür etkilerinin olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle bu ürünler hakkında eldeki verilerin yeterli olmamasından dolayı bronzlaştırıcı ürünlerin kullanımından gebelik süresince kaçınılması en doğru yaklaşım olarak görünmektedir.

YORUMLAR

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)