Hastalıklar yaşla artıyor

Dünya nüfusunun yaşlanmasıyla birlikte kanser, diyabet, kalp, akciğer ve demans hastalıklarının görülme sıklığı artıyor.

Dünyada her yıl yaşlanan insan sayısı 8 milyon artıyor, 2030’da bu artışın yılda 24 milyona ulaşacağı öngörülüyor.

Yaşlı nüfusunun artmasına bağlı olarak sağlık sorunlarının da artacağını vurgulayan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, ”Dünya Sağlık Teşkilatı’na göre dünya nüfusunun yaşlanmasıyla birlikte kanser, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, kronik akciğer ve temans hastalıkları artmaktadır. Sigara kullanımı, obezite, sağlıksız ve bilinçsiz beslenmenin önüne geçilebilmesi için kapsamlı çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

Kutsal, yaşlanmayla birlikte vücut ağırlığının düştüğünü, adalelerin zayıfladığını, kemiklerde kalsiyum miktarının azaldığını, tat ve doku alma hissinin kaybolmaya başladığını, vücuttaki su miktarının düştüğünü, ağız ve diş sağlığı gibi problemler ile kalp-damar, şeker ve hipertansiyon gibi hastalıkların görülme sıklığının arttığını ifade etti.

Yaşlıların hastalıklar dışında sosyal yaşamlarının da olumsuz etkilendiğini dile getiren Kutsal, yaşlıların bir başkasına bağlı hale geldiği, arkadaşlarını birer birer kaybettiği için yalnızlaşarak depresyona girebildiğini söyledi.

Kutsal, koruyucu hekimliğinin, sağlıklı bir yaşlılık dönemi için çok önemli olduğuna işaret ederek, akılcı ilaç kullanımına özen gösterilmesi, ev kazalarından korunulması, sağlıklı beslenilmesi, fiziksel aktivitenin ihmal edilmemesi ve düzenli tarama testleri yaptırılması gerektiğini bildirdi.

İnatçı unutkanlığa dikkat!

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ufuk Ergün de yaşlılıkta en sık görülen hastalıklardan birinin Alzheimer olduğunu söyledi. Alzheimer’ın 65 yaşın üstündekilerin yüzde 10’unda, 85 yaş üstündekilerin ise yüzde 50’sinde görüldüğünü anlatan Ergün, ”Şu anda dünyada 14 milyon, Türkiye’de 250 bin alzheimer hastası tahmin ediliyor” dedi.

Ergün, her unutkanlığın alzheimer olarak algılanmaması gerektiğini de vurgulayarak, ”Ama orta yaş üzerinde ortaya çıkan, ilerleyici ve günlük yaşamı etkileyen inatçı unutkanlıkların klinik önemi vardır” uyarısında bulundu.

Kalp damar hastalıkları birinci ölüm nedeni

Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Klinik Şefi Prof. Dr. Ali Kutsal ise kalp damar sistemi hastalıklarının tüm dünya ülkelerindeki ölümlerde birinci sırada yer aldığını söyledi.

Kalp-damar sistemi hastalıkları içinde damar sertliğinin çok önemli olduğunu anlatan Kutsal, buna bağlı olarak felç, kalp krizi, bacaklarda ya da göğüste ağrı, ve kangren görülebileceğini kaydetti.

Kutsal, damar sertliğinin yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu olmadığını vurgulayarak, genetik faktörler dışında beslenme, fiziksel aktivite, düzenli sağlık taraması, sağlıklı beslenme ile hastalığın önlenebileceğine dikkati çekti.

YORUMLAR

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)