Hemanjiom nedir?
Tıpta yüz ve vücutta görülen ve “hemanjiom” olarak adlandırılan lekeler, yeni çocuk sahibi olan çiftlerin korkulu rüyası. İyi haber ise, bunun tedavisi olan bir sağlık sorunu olması. Bebeğin yüzünde minicik bir kırmızı leke ile başlayan bu hastalığın bazı türleri, zamanla kendiliğinden yok olurken, bazı türleri hızla büyüyen kan kesecikleri haline gelip, yakınında bulunduğu organın işlevini kısıtlayabiliyor. Bu da hastaların sosyal yaşam ve psikolojilerini olumsuz etkiliyor.
İlk altı ayda
Hemanjiom, yeni doğanlarda genellikle 6 aya kadar büyüyor ve 1-1.5 yaşından sonra tamamen küçülüp kaybolan bir doku olarak tanımlanıyor. Genelde tehlikesiz bir lezyon olmasına rağmen bazı durumlarda ciddi zararlar yaratabiliyor. Bu nedenle hastanın kontrol altında tutulması gerekiyor. Bu konudaki en büyük ikilemin, hastadaki kitlenin hemanjiom mu, yoksa “vaskülermalformasyon”mu olduğunun ayırt edilebilmesi olduğu belirtiliyor.
Hemanjiom için beklemek, diğeri için ise iyi bir planlama yapmak gerekiyor. Vücudun stratejik bölgeleri (yüz vb.) dışında hemanjiomlarda tedaviye gerek görülmüyor. Ancak lezyon vasküler malformasyon olan ve çocukla birlikte büyüyen kitle, zamanla deformasyonlara yol açıyor.
Örneğin göz kenarındaki minik kitlenin hızla büyümesi gözü kaplamasına ve körlüğe neden olabiliyor. Bu süreçte hem ilgili organların işlevlerinde sorun yaşanıyor, hem de vücudun en dikkat çeken bölümündeki bu sorun, çocuğun psikolojisini bozuyor. Hemanjiom bebeğin doğumundan itibaren 15 gün içinde kırmızı bir leke olarak belirip büyümeye başlıyor. Eğer sorun damar kaynaklı ise leke, doğuştan olup küçüklüğü nedeniyle fark edilmeyip zamanla büyüyor. Bu noktada ayırıcı tanı için farklı kriterler ve inceleme yöntemleri gerekiyor.
Hangi doktor?
Prof. Dr. Deniz İşcen’e göre bu sorun, çocuk ve deri hastalıkları uzmanları, çocuk ve kalp-damar cerrahları ve plastik cerrahlar tarafından takip ve tedavi ediliyor. Lezyonların değişkenliği, yerleşim yerleri ve oluşturduğu sorunlar açısından bakıldığında bu konunun en çok plastik cerrahinin alanına girdiği görülüyor.
Tedavi yöntemleri nedir?
Prof. Dr. Deniz İşcen, sorun yaratmayan bir hemanjiomun tedavi gerektirmediğini ve kendiliğinden geçene dek üzerinde yara oluşturmamaya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Prof. İşcen, “Yüzde kitle oluşturan hemanjiomlar, bir buçuk yaşına kadar gerileme belirtisi göstermiyor ve yüzde deformasyon oluşturmaya başlıyorsa iğneyle ilaç enjekte ediyor veya cerrahi yöntemlerden yararlanıyoruz” diyor. İşcen’e göre yüzeysel bir kırmızılıkta lazerle çok iyi sonuçlar alınıyor.
YORUMLAR