Hükümete bağımlılıkla mücadele çağrısı
Bağımlılıkla mücadelenin henüz siyasetin gündemine girmediğini söyleyen Yeşilay Başkanı Av. Muharrem Balcı, “61. Hükümet programında bağımlılıklarla ilgili hiçbir düzenleme olmadığı için, siyasilerin bu konuda dikkatini çekmek ve topyekun bir mücadele başlatmak için böyle bir girişimde bulunduk.” diye konuştu.
Bugüne kadar sigara bağımlılığı ile mücadelenin siyasilerin gündeminde yer aldığını söyleyen Balcı, “Özellikle Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sigara ile mücadele konusundaki desteği elbette ki göz ardı edilemez. Ama bu mücadele uyuşturucu, kumar, fuhuş, sanal alem, ekran, internet ve sosyal medyanın olumsuza kullanılması sonucu ortaya çıkan bağımlılıklarda da gösterilmelidir.” açıklamasını yaptı.
61. Hükümet programında ‘bağımlılıkla mücadele’ ifadesinin geçmediğini ifade eden Yeşilay Başkanı, “Her bağımlılık bir diğerini tetikler. Genç nesillerin bu alışkanlıklara özenmemesi için, bağımlılığın her çeşidi ile mücadele eden kuruluşlar oluşturulmalıdır.” dedi.
Türkiye’de engelli mevcut sayısı kadar bağımlı olduğuna dikkat çeken Balcı, “Engelliler için verilen mücadelede belli bir noktaya gelindi, keşke bağımlılıkla mücadele konusunda da bu mesafe alınabilse. Özellikle siyasilerin bu konuda sosyal sorumluluğun ve kendi hassasiyetlerinin dışında, yasal olarak bu konuyu gündemlerine almaları gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Son birkaç yıldır ekran, sosyal paylaşım ve teknoloji bağımlılığının arttığını belirten Balcı, Türkiye’deki erkeklerin yüzde 49’unun, kadınların ise yüzde 20’sinin sigara bağımlısı olduğunu vurguladı.
Balcı, şans oyunlarının isminin Milli Eğitim Bakanlığının okullarına verildiğini, 20’den fazla spor okulunun isminde bira markasının adının geçtiğini belirtti.
Balcı, “Bunları kim yapıyor?”
Yeşilay Başkanı Av. Muharrem Balcı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın okullarda obeziteyi, bağımlılıkları önlemek ve öğrencileri bilinçli bir şekilde beslenmeye teşvik etmek için aldığı son kararı olumlu bulduklarını belirtti. Balcı, okul kantinlerindeki fast food tarzı hamburger, kola, cips gibi gıdaların öğrencilere satılmaması konusunda alınan kararın bağımlılık yapar yolların kapatılması anlamına geleceğini ifade etti. Gergin ailede çocuklar iştahsız oluyor
Annelerin en büyük sorunlarından biri olan iştahsızlığın, çocuğun psikolojik durumundan kaynaklanabileceğini söyleyen uzmanlar, iştahsız bir çocuk için öncelikle fiziksel bir rahatsızlığın olup olmadığı araştırılırken diğer yandan ruhsal çatışmalarının olup olmadığına, duygusal bir probleminin bulunup bulunmadığına da bakılması gerektiğini belirtiyor.
Annelerin, çocuğunun iştahının açılması için doktordan iştah açıcı şurup istediğini, ancak bu tür ilaçların bir yararı olmadığını vurgulayan Bayındır Hastanesi Kavaklıdere Pediatri Bölüm Başkanı Dr. Nevin Aykol, iştahsız çocukları ağzına aldığı lokmayı evirip çeviren, yavaş çiğneyen, yutamayan, tabağındaki yemeği bitiremeyen, nazlanan çocuklar olarak tanımladı.
Çocuğun iştahını azaltan etkenler Pütürlü gıdalara zamanında alışmamış olması. Yemek öncesi su içmesi, şekerli gıdalar yemesi. Öğün aralarında çikolata, pasta, meyve suyu vb. gibi yüksek kalorili gıdalar yemesi, aşırı süt tüketmesi.
Yemek öncesi yorucu fiziksel aktivitelerde bulunması. Sevmediklerini yemeye zorlanması. Yemek sırasında TV seyretmesi. Ev ortamında huzursuzluk.
Ne yapılmalı? Az porsiyon verin, isterse tekrar verin ve başarısını övün. Sizi taklit eder unutmayın, yemek seçiyorsanız o da seçer. Sebze yemekleri, karışık besinlere, keskin tat ve kokulu (pırasa, lahana, kereviz…) gıdalara karşı isteksiz olurlar, zorlamayın.
YORUMLAR