Ses hijyenini de önemseyin
Hijyen kuralları dendiğinde aklına ellerimizi sıkça yıkamak, zeminleri antibakteriyel maddelerle temizlemek gibi klasik kurallar gelir. Bunlar kadar önemli ancak daha az bilinen hijyen kuralları ise iletişim kurmamızı sağlayan sesimizle ilgili. Sesimizi her türlü olumsuz etkenlerden korumaya “Ses hijyeni” denir.
Kadıköy-Şifa Ataşehir Hastanesi Odyoloji, Ses ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İrem Konakçı, ses hijyeni hakkında bilgi veriyor!
İletişim kurmamızdaki en önemli öğelerden biri sesimizdir. Sesimizde meydana gelen bozulma ve değişimler iş yaşamından özel hayata kadar her alanda olumsuz etkiler ortaya çıkarır.
Özellikle mesleğini sesi ile icra eden öğretmenler, eğitmenler, profesyonel yöneticiler, ses sanatçıları, çağrı merkezi çalışanları gibi kişiler büyük risk altındadır.
Bu bağlamda, ses sağlığına önem göstermek ve korumak çok büyük önem taşımaktadır. Ses organı, ortamdaki her türlü değişiklikten etkilenebilecek hassas bir organdır. Ses organını korumaya yönelik gerçekleştirilen her türlü davranışa ‘ses hijyeni’ denir.
Ses hijyeni kuralları
Günde 2-3 litre su için. Nem, ses telleri için çok önemlidir.
Sigara kullanmayın, sigara dumanı olan ortamlardan uzak durun.
Sigara kullanımı kronik larenjit, polip, gırtlak kanseri gibi uzun süreli etkilerinin yanı sıra kısa vadede ses tellerinin kurumasına neden olur.
Reflü, ses kısıklıklarının en önemli nedenlerinden biridir. Mentollü nefes açıcılar, şekerler kullanmayın. Bunlar ses tellerinizin kurumasına yol açabilir.
Boğaz temizleme alışkanlığınızı bırakmaya çalışın. Öksürmek ses tellerine zarar verir.
Bulunduğunuz ortamın nemli olmasına özen gösterin. Klima ve kaloriferin kurutucu etkisine dikkat edin.
Kalabalık ve geniş alanlarda mikrofonsuz konuşmamaya ve şarkı söylememeye özen gösterin.
Düzenli spor yapın.
Aşırı kilodan kaçının.
YORUMLAR