Soğuk havalarda dikkatli beslenin

Denizli Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Bakan, soğuk havaların birçok hastalığı beraberinde getirdiğini, hastalıklardan korunmak için de beslenmeye nem vermek gerektiğini söyledi.

Mevsim değişikliklerinde bağışıklık sisteminin zayıfladığını söyleyen Bakan, soğuk havalarla birlikte hastalıkların oranında önemli derecede artış yaşandığını belirtti. Bakan, havaların etkisiyle soğuk algınlığı, idrar yolu enfeksiyonları, alt ve üst solunum yolu hastalıklarının ortaya çıktığı, kalp ve akciğer hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi mevcut hastalıkların ağırlaştığını dile getirdi.

Soğuk havalarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için A, B, C, D ve E vitaminleri ile bazı minerallerin alınması gerektiğini vurgulayan Bakan, ” Bağışıklık sisteminin güçlü olmasında yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Vücudu zararlı maddelere karşı koruyan ve bakterilere karşı savaşan C vitaminin tüketilmesi soğuk havalarda çok önemlidir.

Portakal, limon, greyfurt, mandalina gibi C vitamin oranı yüksek olan meyveler vücudun direncinin artmasını sağlar. Ayrıca vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlayacak antioksidanlara da ihtiyaç vardır. Süt, yoğurt, yumurta, patates, kabak, havuç, ıspanak gibi A vitamini özelliği olan yiyeceklerin tüketilmesi gerekir.

E vitamini özelliği bulunan mısır, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel sıvı yağlar da bağışıklık sisteminin artmasına yardımcı olur.” dedi.

Hastalıklardan korunmak için doktor tavsiyesi olmadan hastaların vitamin ve mineral tabletlerini kullandığını anlatan Bakan, “Düzenli ve dengeli beslenme ile bireylerin dışarıdan ilaç olarak vitamin haplarına ihtiyacı kalmaz.

Düzenli beslenmeyle alınan besinlerde vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin ve minerallerin alınabilir. Ayrıca tabletlerin bilinçsiz kullanılması böbrek taşı, baş ağrısı, kansızlık, bulantı gibi hastalıkları beraberinde getirir.” uyarısında bulundu.

YORUMLAR

Siz de konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi bize iletebilirsiniz.

İsim (zorunlu)

E-posta (yayımlanmaz) (zorunlu)