Yenidoğan bebekler insan sesine alışıktır
Doğumdan önce bile fetus yani anne karnındaki bebek sesi algılar. Yenidoğan bebekler özellikle insan sesine alışıktır ve yavaşça fısıldayan anne-babasına dönüp tepki vermesi gayet doğaldır.
Büyüdükçe çocuğun seslere ilgisi devam eder ve 3-4 aylık olduğunda istemli olarak sesin kaynağına doğru döner.
2-3 aylık olunca kendiliğinden müzikal sesler oluşturabilir. Bu anlatıcı sözel dil gelişiminde ilk adımdır. 6 aylıkken çocuklar isimlerine tepki verir ve yaklaşık 9 aylıkken örneğin “bay bay” diyerek el sallayabilirler. 2 yaşındaki çocuk, cisimleri kullanıma göre tanımlayabilir.
18-24 aydan sonra kelime kullanımı hızla artar. 3 yaşın-da, tamlamalar ve zamirler kullanarak daha kompleks bir dil geliştirir. Çocuk soru sorma yeteneğini geliştirir. 2,5 yaşında genellikle “ne?” diye; 3 yaşında sıklıkla “niçin?” diye sorar. 5 yaşında konuşmanın tüm özellikleri kullanabilir.
Değerlendirme
2 yaşındaki çocuk iki kelimeli ifade kullanmalıdır ve bunların en az yarısı anlaşılabilmelidir. 3 yaşında, çocuklar 3 veya daha fazla kelimeli tamlamalar kullanmalıdır. Bu aşamaları gerçekleştiremeyen çocuklar hem işitme kaybı, hem de algısal ve duygusal bozukluk için uzmanlar tarafından değerlendirilmelidir.
YORUMLAR